Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πολύτιμες anti - stress συμβουλές για τον χώρο εργασίας


Για να καταφέρετε να τις χρησιμοποιήσετε, πρέπει πρώτα να εκπαιδευτείτε στο να αντιλαμβάνεστε πότε έχετε στρες! Συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν ρομπότ και θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει το σώμα μας και το μυαλό μας να ανταπεξέλθει σε ότι του αναθέτουμε εμείς και οι άλλοι. Γι αυτό, μάθετε πρώτα να ακούτε το σώμα σας, να καταλαβαίνετε τις ανάγκες του και να αντιλαμβάνεστε πότε το μυαλό σας χρειάζεται ένα διάλειμμα από την συνεχή πίεση και τις σκέψεις.

1η Συμβουλή:
Κάθε δύο με τρεις ώρες κάντε ένα μικρό διάλειμμα σκέψης ή σταματήστε να ασχολείστε με το ίδιο θέμα. Αν από το πρωί πάρετε φόρα και δεν σταματάτε, γρήγορα θα έχετε τα πρώτα σημάδια εξάντλησης και σύγχυσης στο μυαλό σας. Σε αυτό το στάδιο, ακόμα και πέντε λεπτά είναι αρκετά για να δείτε διαφορά.

2η Συμβουλή:
Πίνετε πολύ νερό όλη μέρα, ξεκινώντας από το πρωί που ξυπνάτε. Ένας αφυδατωμένος οργανισμός στο τέλος οδηγείται στο να απορροφά το νερό του εγκεφάλου, ο οποίος αποτελείται κυρίως από νερό! Μην περιμένετε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά και κυρίως υγιεινά χωρίς νερό! Αν φτάσετε να διψάτε για να πιείτε νερό, είναι πολύ αργά! Είναι αποτελεσματικότερο, να έχετε δίπλα σας ένα δίλιτρο μπουκάλι νερό και να έχετε στόχο να το πιείτε, μέχρι να φύγετε από το γραφείο σας.

3η Συμβουλή:
Όταν αυξάνεται το στρες,  ο οργανισμός με μια αυτόματη διεργασία, μειώνει την αναπνοή και αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, την αδρεναλίνη και άλλες βιοχημικές ουσίες, για να έχει τη δύναμη να ανταπεξέλθει στην έκτακτη αυτή ανάγκη. Τότε ακριβώς είναι που πρέπει να αντιστρέψετε αυτό το σύμπτωμα, γιατί αν δεν υπάρχει επαρκές οξυγόνο στο σώμα και στον εγκέφαλο, η επαγγελματική απόδοση μειώνεται κατακόρυφα. Οι βαθιές και συνειδητοποιημένες αναπνοές κατεβάζουν σύντομα τα επίπεδα του στρες. Όποτε αντιλαμβάνεστε ότι αναπνέετε με ρηχές και κοφτές αναπνοές, να ξέρετε ότι ήδη έχετε αυξημένα επίπεδα στρες.

4η Συμβουλή:
Συχνά κυριαρχεί η άποψη ότι η εγκεφαλική – νοητική λειτουργία δεν κουράζει το σώμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος! Η συνεχόμενη σκέψη και κυρίως οι επαναλαμβανόμενες ή πολλαπλές διεργασίες με ποικίλα επαγγελματικά και προσωπικά θέματα, απορροφούν το 50% της ενέργειας του σώματος μέσω του εγκεφάλου και των νευρωνικών του συνδέσεων! Γι αυτό κάνουμε λάθος όταν συχνά αναρωτιόμαστε: «μα γιατί είμαι κουρασμένος; Δεν έσκαβα κι όλας!!». Όταν αισθάνεστε ότι πιέζεστε ή έχετε κουραστεί, να σηκώνεστε από το γραφείο και να κάνετε μία μικρή βόλτα μέσα ή καλύτερα και έξω από τον χώρο εργασίας ή να ανταλλάξετε λίγες κουβέντες με συναδέλφους, ώστε να δώσετε το χρόνο στον εαυτό σας να μειώσει το στρες με μία μικρή αλλαγή δραστηριότητας.

5η Συμβουλή:
Χασμουρηθείτε! Το χασμουρητό είναι ένα πολύτιμο όπλο ενάντια στο στρες! Ενεργοποιεί την αυτοσυγκέντρωση και τη νοητική λειτουργία, ελαττώνει το στρες και χαλαρώνει το σώμα, αυξάνει την ανάκληση μνήμης και ισορροπεί την θερμοκρασία του εγκεφάλου!

Το στρες δεν οφείλεται μόνον στη διαχείριση της επαγγελματικής καθημερινότητας αλλά επιβαρύνεται και από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Ένα από αυτά τα αίτια, μεταξύ πολλών άλλων, είναι και η έλλειψη πίστης στον εαυτό μας, η άγνοια μας για τις αξίες που διαθέτουμε, η συνεχής αυτοκριτική για τις αποφάσεις που πήραμε στο παρελθόν.
Το εργασιακό στρες, το προσωπικό στρες, το αυξημένο στρες και οι εντάσεις μεταξύ ομάδων εργασίας και όλου του προσωπικού των εταιρειών, είναι εφικτό να γίνει διαχειρίσιμο μέσω ατομικών, ομαδικών και εταιρικών workshops και συνεδριών mentoring, που μπορούν να ενδυναμώσουν τους εργαζόμενους αλλά και να βελτιώσουν το εργασιακό κλίμα και την απόδοση σε μία εταιρεία, όπου το στρες πλέον μεταδίδεται σαν ιός!

Για ειδικότερες πληροφορίες μπορείτε ενδεικτικά να δείτε:







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου