Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Πρακτικές Άριστης Εξυπηρέτησης Πελατών

Η πελατοκεντρική προσέγγιση, ιδιαίτερα σήμερα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιβίωση και ανάπτυξη μιας επιχείρησης κάθε μεγέθους. Σας μεταφέρω ορισμένες καλές πρακτικές εξυπηρέτησης, από την ελληνική αγορά που είναι φωτεινό παράδειγμα!
  1. Εστιατόριο στην Αθήνα, προσφέρει 10% έκπτωση στους πελάτες του, αν παραδώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στην υποδοχή και να γευματίσουν χωρίς αυτό, σεβόμενοι τον χώρο και τους υπόλοιπους πελάτες
  2. Ξενοδοχείο στην Κέρκυρα, σέρβιρε πρωινό, νωρίτερα από την ώρα λειτουργίας του εστιατορίου, φέρνοντας έκτακτο προσωπικό, για να εξυπηρετήσει ΕΝΑΝ πελάτη που θα έφευγε νωρίτερα για επαγγελματικούς λόγους
  3. Φούρνος στην Θεσσαλονίκη, δημιουργεί καθημερινά ειδικό ψωμί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, για να εξυπηρετήσει 20 περίπου πελάτες  του συνολικά, που έρχονται από όλη την περιοχή
  4. Προσωπικό καταστήματος με γρήγορο φαγητό (hotdog) στην Ρόδο, χρησιμοποιεί διαφορετικό γάντι για να σερβίρει  ΕΝΑ hot dog (αξίας 0, 60 ευρώ) σε πελάτη και στην συνέχεια το πετά και χρησιμοποιήσει διαφορετικό για τον επόμενο
  5. Πρατήριο υγρών καυσίμων στον Πειραιά (από τα ακριβότερα στην περιοχή) προσφέρει δωρεάν espresso σε ΟΛΟΥΣ τους πελάτες που εφοδιάζονται με καύσιμα, ανεξαρτήτως ποσού και συχνότητας επισκέψεων (οι ουρές που σχηματίζονται καθημερινά είναι πολύ μεγάλες!)
Η εξυπηρέτηση δεν χρειάζεται μεγάλα budgets, συμβούλια και διαταγές. Ο καθένας από την θέση του και στην εταιρεία όπου εργάζεται μπορεί να υιοθετήσει αντίστοιχες και απλές στρατηγικές άριστης εξυπηρέτησης, με άμεση επίδραση στην εικόνα της εταιρείας και τα αποτελέσματα της
Αποφεύγω τα ονόματα για να μην θεωρηθεί διαφήμιση και εστιάζω στην αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας, που πρέπει να αποτελεί καθημερινότητα για όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και αντικειμένου



Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε www.anadeixi.gr

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Πως να Πείθετε τους Άλλους

Οι άνθρωποι δεν συζητούν. Διαφωνούν. Δεν κερδίζουν ποτέ σε συζητήσεις, γιατί απλούστατα δεν συζητούν. Αλλά καταφέρνουν να αποδεικνύουν κάτι. Ότι είναι αντιπαθητικοί.
Το κλειδί. Όταν αποκαλύπτουμε τις ειλικρινείς μας επιθυμίες, όταν ζητάμε αυτό που θέλουμε, ο άλλος δυσκολεύεται να μας το αρνηθεί. Όταν εκφράζουμε με ειλικρίνεια τις επιθυμίες μας στον άλλο, ασκούμε τεράστια δύναμη. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να αρνιούνται, όχι σε εμάς, όχι κατάμουτρα, όχι όταν έχουμε απλώς ζητήσει αυτό που θέλουμε, όχι όταν η απαίτηση μας είναι λογική, όχι όταν είναι δίκαιη.
Αφηγηθείτε ιστορίες. Η αφήγηση ιστοριών βρίσκεται στο αίμα μας, στα γονίδια μας. Όπως ακριβώς και το να ακούμε ιστορίες. Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η πιο πετυχημένη δομή για όλα τα επιχειρήματα μας είναι πάντα η ιστορία. Πριν μπορέσουμε να πούμε μια πετυχημένη ιστορία στον άλλον, πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι να πλάσουμε νοερά την εικόνα που θέλουμε να μεταδώσουμε. Αρχίστε λοιπόν να σκέφτεστε με την μορφή ιστορίας. Η ιστορία είναι η ευκολότερη μορφή για οποιοδήποτε επιχείρημα. Γιατί όμως διαθέτει τόση δύναμη και πειθώ το επιχείρημα με την μορφή ιστορίας? Είναι ισχυρό επειδή μιλάει στην γλώσσα των ανθρώπων. Επιτρέπει στον αφηγητή να μιλήσει εύκολα, ανοιχτά, μέσα από την καρδιά του. Διεγείρει το ενδιαφέρον των άλλων. Είναι αντίδοτο το χειρότερο δηλητήριο που μπορεί να μολύνει οποιαδήποτε επιχείρημα-την ανία.
Η ιστορία κτίζεται πάντα γύρω από ένα κυρίως θέμα, μια άποψη που προωθείται από το επιχείρημα. Ρωτήστε τον εαυτό σας «τι θέλω ακριβώς?»
Τι θέλω-ποιο είναι το βασικό επιχείρημα που μας στηρίζει- γιατί πρέπει να κερδίσουμε αυτά που θέλουμε. Προτιμήστε την δράση αποφύγετε τις αοριστολογίες και τις αφηρημένες έννοιες. Βάλτε τον ακροατή σας μέσα στην εικόνα.
Δεν μπορείτε να αναγκάσετε κανέναν να κάνει αυτό που θέλετε εσείς, όταν δίνετε στον άλλον τη  δύναμη να απορρίψει τα επιχειρήματα σας, όταν παραδέχεστε ότι η απόφαση είναι καθαρά δική του, αυτόματα βρίσκεστε σε πλεονεκτική θέση και σχεδόν εξασφαλίζετε την νίκη σας, αλλιώς η άλλη πλευρά θα αμύνεται συνεχώς και εσείς θα χάσετε τελικά.

Η ΦΩΝΗ

Η φωνή παίζει την μουσική της ψυχής. Ακούστε τους ήχους που βγάζουν οι άνθρωποι όταν μιλάνε. Η φωνή αποκαλύπτει το ποιος και το πώς είμαστε, πολύ περισσότερο από ότι οι λέξεις που επιλέγουμε. Ξεκινήστε με τις λέξεις «είμαι ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο». Οι λέξεις δεν είναι πειστικές. Οι λέξεις δεν αποδίδουν το νόημα τόσο καλά όσο οι ήχοι. Μην προκαλείτε πλήξη στους άλλους.
Η μαγεία των επιχειρημάτων ξεχειλίζει μέσα από εκείνο το σημείο της καρδιάς μας με το οποίο και οι άλλοι ακούν τα λόγια μας. Αν το κοινό μας μιλάει και καταλαβαίνει μόνο αγγλικά, θα ήμασταν ανόητοι να παρουσιάσουμε τον λόγο μας στα λατινικά και να περιμένουμε να κερδίσουμε. Γιατί λοιπόν να επιλέξουμε να μιλήσουμε στον άλλον με γλώσσα διαφορετική από αυτή που χρησιμοποιεί για να πάρει την απόφαση του? Γιατί να επιλέξουμε να μιλήσουμε στον άλλον με γλώσσα εγκεφαλικά, ενώ εκείνος χρησιμοποιεί την καρδιά του για να αποφασίσει?
Τα επιχειρήματα που παρουσιάζει ο πελάτης στην σύζυγο και τον εαυτό του όταν αγοράζει ένα καινούργιο αυτοκίνητο είναι συνήθως γεμάτα λογική σκέψη «το παλιό αυτοκίνητο ήθελε πολλά χρήματα για συντήρηση» η απόφαση όμως του πελάτη να αγοράσει ένα νέο αυτοκίνητο υποκινείται στην πραγματικότητα από το ωραίο συναίσθημα που θα βιώσει όταν φέρει περήφανος το νέο του αυτοκίνητο στο σπίτι ή θα τον δουν οι φίλοι του. Παίρνουμε αποφάσεις μαζί με τους συντρόφους μας από αγάπη ή επειδή νιώθουμε καλά που κάναμε κάτι σωστό. Όλες οι αποφάσεις βασίζονται στο συναίσθημα, παίρνονται με την καρδιά, ο Pascal σχολίαζε «η καρδιά έχει τους δικούς της λόγους, που η λογική δεν γνωρίζει»
Αυτά τα επιχειρήματα κουβαλούν μέσα τους μια ενέργεια, έναν ρυθμό, έναν ήχο, μια ακατανίκητη δύναμη που εισακούεται στην καρδιά του άλλου


Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Σας προειδοποιώ. Δεν μπορείτε ποτέ να αποκτήσετε την στάση ενός νικητή με την προσπάθεια. Ακούω κάποιους να λένε «θα προσπαθήσω όσο πιο σκληρά μπορώ». Η προσπάθεια είναι για τους χαμένους. Η προσπάθεια δηλώνει την πιθανότητα ήττας. Θα προσπαθήσω να νικήσω. Θα προσπαθήσω να μην χάσω. Όταν όμως χάνουν μετά την προσπάθεια που κατέβαλαν, τουλάχιστον προσπάθησαν έτσι?? Οι χαμένοι πάντα προσπαθούν. Οι νικητές δεν προσπαθούν ποτέ. Οι νικητές μόνον νικούν.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια ψυχολογική προετοιμασία. Όταν διαθέτουμε την σωστή ψυχολογία στο μυαλό μας δεν υπάρχει περιθώριο για ήττα.




Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Συμβουλές για έναν επιτυχημένο επαγγελματία Πωλητή



Σήμερα ο καταναλωτής διαθέτει μειωμένο αγοραστικό εισόδημα και πλέον επιλέγει που θα αφήσει τα – λιγοστά – χρήματα του. Σε μια ελληνική αγορά με έντονο ανταγωνισμό, όπως και αν αυτή ονομάζεται (κατάστημα, χονδρική, εξωτερικές πωλήσεις, εξαγωγές, προϊόντα ή υπηρεσίες), αν θέλετε να πετύχετε τους στόχους σας, πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας τις παρακάτω βασικές συμβουλές:
  1. Εμφάνιση: κανείς δεν θέλει να αγοράσει/ συνεργαστεί με έναν ατημέλητο πωλητή. Η εμφάνιση σας είναι το πρώτο βήμα για να κερδίσετε τη αποδοχή του πελάτη. Η εμφάνιση περιλαμβάνει την ατομική καθαριότητα και υγιεινή και ολοκληρώνεται με την επαγγελματική σας ενδυμασία. Ντύνεστε επαγγελματικά για να δείξετε τον σεβασμό σας για τον πελάτη και όχι για να νιώθετε εσείς άνετα! Φροντίστε ανάλογα με τον χώρο που εργάζεστε, το ντύσιμο σας να μην είναι «ανώτερο» του πελάτη, γιατί περνά υποσυνείδητα μηνύματα του τύπου «είμαι ανώτερος σου»
  2. Γλώσσα σώματος: γνωρίζετε ότι «επικοινωνείτε» με τους ανθρώπους (και πελάτες) μόλις με 40% με τις λέξεις και τον τόνο της φωνής σας, και κατά 60% περίπου με την γλώσσα του σώματος? Η πρώτη σας επικοινωνία λοιπόν, γίνεται πριν καλά καλά αρχίσετε να μιλάτε. Στα πρώτα δευτερόλεπτα ο (υποψήφιος) πελάτης, με βάση την εικόνα σας, έχει αποφασίσει αν θέλει ή όχι, να συνεργαστεί μαζί σας και να αγοράσει από εσάς! Σπάνια, με την επιχειρηματολογία που ακολουθεί, μπορεί ένας πελάτης να αλλάξει την γνώμη που έχει ήδη διαμορφώσει για εσάς!
  3. Φωνή: περιλαμβάνει την ένταση, την ταχύτητα, τον χρωματισμό και γενικά τον τρόπο με τον οποίο περνάτε με ελκυστικό τρόπο τα μηνύματα σας στους πελάτες! Αποφύγετε να μιλάτε στεγνά, βιαστικά, τυποποιημένα, χωρίς να χρωματίζετε, χωρίς να δημιουργείτε ενδιαφέρον στον ακροατή σας. Άσχετα αν εσείς μεταφέρετε τα ίδια μηνύματα καθημερινά, για λίγα ή πολλά χρόνια εργασίας, ο ενδιαφερόμενος τα ακούει για πρώτη και – ίσως – για τελευταία φορά στην ζωή του!
  4. Λόγος & περιεχόμενο: η ουσία της ανθρώπινης επικοινωνίας! Αποφύγετε τις πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, τα χαρακτηριστικά των προϊόντων και υπηρεσιών σας. Μην κάνετε τον πελάτη σας να βαριέται όταν σας ακούει! Εστιάστε στα οφέλη που θα αποκομίσει ο πελάτης από την χρήση των προϊόντων σας. Εμπλουτίστε τον προφορικό και γραπτό λόγο σας με επίθετα, λέξεις που πουλάνε, προτάσεις κλειδιά
  5. Ερωτήσεις: το μεγάλο μυστικό για να δείξετε το πραγματικό ενδιαφέρον σας για τον πελάτη, αποτελούν οι ερωτήσεις. Αν δεν κάνετε ερωτήσεις, δείχνετε ότι απλώς θέλετε να πουλήσετε (και κάνετε τους γύρω σας να βρίσκονται σε θέση άμυνας). Με τις ερωτήσεις βοηθάτε τον πελάτη σας να αγοράσει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα (και γίνεται περισσότερο συνεργάσιμος και δεκτικός στα μηνύματα σας)
  6. Περιβάλλον: το κατάλληλο περιβάλλον βοηθά τον πελάτη να νιώσει άνετα και να παρατείνει την παραμονή του – και άρα να κάνει αγορές! Αν έχετε κατάστημα, πρέπει όλοι οι χώροι να εστιάζουν στο πως νιώθει καλύτερα ο πελάτης σας (χώρος, θερμοκρασία, άνεση, δοκιμαστήρια, καρέκλες, νερό κλπ). Περιορίστε χώρους που δεν «πουλάνε» και σχεδιάστε ξανά με τα «μάτια» ενός πελάτη. Αν επισκέπτεστε εσείς τον πελάτη, επιλέξτε την κατάλληλη ώρα και μέρα, το κατάλληλο σημείο στο γραφείο/ επιχείρηση του, μην κάνετε επισκέψεις στο «πόδι» και αποφύγετε την προσέγγιση αν τον δείτε κουρασμένο ή ακόμα χειρότερα, εκνευρισμένο
  7. Οπτική επαφή & χειραψία: όσο και αν ακούγονται αρκετά απλές συμβουλές, είναι ικανές να κλείσουν ή να χαλάσουν μια πώληση! Η οπτική επαφή δίνει το μήνυμα της «αναγνώρισης» και η χειραψία (όπου είναι εφικτή) της «δέσμευσης» για την συνέχεια και ολοκλήρωση της διαδικασίας, που είναι η πώληση. Και οι δύο κινήσεις φανερώνουν επιπλέον, και την ειλικρίνεια του πωλητή
  8. Ενεργητική ακρόαση: πολλοί πωλητές θεωρούν ότι όσο περισσότερο μιλούν, τόσο πιο κοντά είναι στο να κλείσουν μια πώληση! Κανένα μεγαλύτερο λάθος από αυτό! Η ενεργητική ακρόαση και η υπομονή ακούγοντας τις ανάγκες του πελάτη, είναι αυτό που θα σας κάνει περισσότερο συμπαθείς και αποδοτικούς και όχι η ακατάπαυστη πολυλογία που θα περιλαμβάνει μοιραία, και πολλά λάθη και ανακρίβειες
  9. Εργαλεία πωλήσεων: στην διαδικασία προσέγγισης υποψήφιων πελατών, έχετε στα χέρια σας μια σειρά εργαλείων: δειγματισμοί, δείγματα, έντυπα, μπροσούρες, παρουσιάσεις, τηλέφωνο, skype, social media, επιστολές. Τα εργαλεία από μόνα τους δεν πουλάνε (αλλιώς θα είχαν ήδη αντικαταστήσει τους πωλητές!). Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να εξοικειωθείτε με όλα τα όπλα που έχει η φαρέτρα σας και να τα χρησιμοποιείτε την κατάλληλη στιγμή και για την κατάλληλη περίπτωση
  10. Follow up: πολλοί πελάτες δεν νιώθουν έτοιμοι να κάνουν άμεσα μια αγορά. Αν το διαπιστώσετε αυτό, μην χάσετε το ενδιαφέρον σας! Φροντίστε να προκαλέσετε μια νέα επίσκεψη με κάποια σχετική αφορμή και να καλλιεργήσετε όλες τις σχέσεις με παλιούς και νέους (υποψήφιους) πελάτες. Δώστε μεγάλη σημασία στην φάση της αποχώρησης, ώστε να διατηρηθούν καλές εντυπώσεις που θα συμβάλλουν στην ευκολότερη νέα επαναπροσέγγιση
  11. Προσωπική ανάπτυξη: η εποχή των παραδοσιακών πωλητών που εστίαζαν στις κουμπαριές και τα ούζα με πελάτες, έχει περάσει ανεπιστρεπτί! Για να κάνετε καριέρα στις πωλήσεις, πρέπει να εστιάσετε στην ατομική σας ανάπτυξη. Μελέτη βιβλίων, παρακολούθηση σεμιναρίων, αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, εκπαίδευση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, Αγγλικά, άριστη γνώση προιόντων, πρέπει να αποτελούν την καθημερινότητα σας και όχι την εξαίρεση στον κανόνα!

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε:














Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Μάθε αν είσαι γεννημένος για ΗΓΕΤΗΣ

Η ηγεσία είναι λιγότερο θέμα θέσης και περισσότερο, θέμα διάθεσης


Μελέτησε τις παρακάτω ερωτήσεις και απάντησε στον εαυτό σου με ειλικρίνεια!
(food for thought)

  1. Επηρεάζεις θετικά το περιβάλλον σου (συνάδελφοι, υφιστάμενοι, φίλοι, οικογένεια), ακόμα και σε συνθήκες κρίσης και έντονων δυσκολιών;
  2. Μπορείς να θέτεις μικρούς και μεγάλους στόχους και προτεραιότητες, να οργανώνεις τον καθημερινό σου χρόνο, έξυπνα και αποτελεσματικά;
  3. Παραμένεις ακέραιος και αντικειμενικός, σε όλες τις επαφές με το περιβάλλον σου;
  4. Αντιμετωπίζεις τις μικρές και μεγάλες αλλαγές στον εαυτό σου, το περιβάλλον σου και την εταιρεία, ως ευκαιρία ανάπτυξης και προοπτικής;
  5. Αναγνωρίζεις και λύνεις έγκαιρα και αποτελεσματικά, όποια προβλήματα παρουσιάζονται στον δρόμο σου;
  6. Αναπτύσσεις τους ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά σε σένα, μέσω της ενθάρρυνσης, των παραδειγμάτων και της κατάλληλης εκπαίδευσης;
  7. Διαθέτεις προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό όραμα και δημιουργείς τις κατάλληλες στρατηγικές για να το υλοποιήσεις;


Η ζωή (προσωπική και επαγγελματική) είναι 10% αυτό που μας συμβαίνει και 90% ο τρόπος που αντιδράμε σε αυτό. Ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα αρχή. Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης, καλείται ΔΡΑΣΗ!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ποιος αποφασίζει για το μέλλον σου;


Η οικογένεια; Ο εργοδότης; Οι συνθήκες; Το περιβάλλον; Τα κόμματα; Η οικονομία;

ΕΣΥ και μόνον ΕΣΥ έχεις την απόλυτη ευθύνη του εαυτού σου!

« ο κάθε άνθρωπος είναι ο μοναδικός αρχιτέκτονας της πραγματικότητας που πρέπει να ζήσει. Ο κόσμος είναι μια μεγάλη οθόνη όπου προβάλλονται τα φαντάσματα της ζωής μας…πέρα από εμάς δεν υπάρχει καμία δύναμη, γνωστή ή άγνωστη, φυσική ή υπερφυσική, που θα μπορούσε να επηρεάσει την μοίρα μας.. οποιοδήποτε γεγονός της ζωής μας, πριν εκδηλωθεί, θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση μας….

…ο μοναδικός σχεδιασμός που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, είναι να αναπτύξει τον εαυτό του, να θρέψει το δικό του «όνειρο». Η εγκατάλειψη ενός μορίου φόβου, μετακινεί βουνά, και σε προβάλλει σαν γίγαντα στον κόσμο των γεγονότων…

…όταν ανησυχείς για κάτι από πριν, όταν σχεδιάζεις και σκέφτεσαι αρνητικά, όταν ξεχνάς τι σε έχει φέρει μέχρι εδώ, γίνεσαι μικρός σαν έντομο, και ο κόσμος υπερισχύει. Χιλιάδες καρέ καταγράφουν στο σύμπαν την ήττα σου…

…έχεις την απόλυτη ευθύνη και διοίκηση της ζωής σου. Είσαι απόλυτα υπεύθυνος για το μέλλον σου. Πρέπει να καταλάβεις ότι ο πόνος, η αρρώστια και η φτώχεια, δεν είναι ατυχήματα της ζωής σου, αλλά τα προϊόντα των εσωτερικών σου συγκρούσεων. Μόνον εσύ έχεις την δύναμη να τα αντιστρέψεις…

…αγάπα τον εαυτό σου με όλες σου τις δυνάμεις, σε κάθε περίσταση και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Τα πράγματα συμβαίνουν μόλις ωριμάσουν, ως αναγκαίο επακόλουθο και όλα ρυθμίζονται από την θέληση μας…»

Αποσπάσματα από το βιβλίο « η Σχολή των Θεών», Stefano Elio DAnna

Είναι λοιπόν η κατάλληλη στιγμή για δράση! Από πού μπορεί να ξεκινήσει κανείς; Πρώτα από ένα ασφαλές περιβάλλον αγαπητών προσώπων που θα σε στηρίξουν. Ξεκαθάρισε το περιβάλλον σου, ποιοι σου κάνουν καλό και ποιοι όχι. Μείνε με τους πρώτους. Διάβασε τα κατάλληλα βιβλία που θα σου ανοίξουν τους ορίζοντες. Η μελέτη είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης. Ένας γνωστός guru του management, είχε πει ότι «πρέπει να επενδύουμε το 10% των εισοδημάτων μας σε γνώση». Παρακολούθησε σεμινάρια ανάπτυξης, προσωπικής και επαγγελματικής. Επίλεξε συμβούλους, μέντορες και εκπαιδευτές που γνωρίζουν καλύτερα το θέμα, για να κερδίσεις πολύτιμο χρόνο στις προσωπικές και επαγγελματικές σου αναζητήσεις.


Καλό (νέο) ξεκίνημα!

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πολύτιμες anti - stress συμβουλές για τον χώρο εργασίας


Για να καταφέρετε να τις χρησιμοποιήσετε, πρέπει πρώτα να εκπαιδευτείτε στο να αντιλαμβάνεστε πότε έχετε στρες! Συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας σαν ρομπότ και θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει το σώμα μας και το μυαλό μας να ανταπεξέλθει σε ότι του αναθέτουμε εμείς και οι άλλοι. Γι αυτό, μάθετε πρώτα να ακούτε το σώμα σας, να καταλαβαίνετε τις ανάγκες του και να αντιλαμβάνεστε πότε το μυαλό σας χρειάζεται ένα διάλειμμα από την συνεχή πίεση και τις σκέψεις.

1η Συμβουλή:
Κάθε δύο με τρεις ώρες κάντε ένα μικρό διάλειμμα σκέψης ή σταματήστε να ασχολείστε με το ίδιο θέμα. Αν από το πρωί πάρετε φόρα και δεν σταματάτε, γρήγορα θα έχετε τα πρώτα σημάδια εξάντλησης και σύγχυσης στο μυαλό σας. Σε αυτό το στάδιο, ακόμα και πέντε λεπτά είναι αρκετά για να δείτε διαφορά.

2η Συμβουλή:
Πίνετε πολύ νερό όλη μέρα, ξεκινώντας από το πρωί που ξυπνάτε. Ένας αφυδατωμένος οργανισμός στο τέλος οδηγείται στο να απορροφά το νερό του εγκεφάλου, ο οποίος αποτελείται κυρίως από νερό! Μην περιμένετε να λειτουργήσετε αποτελεσματικά και κυρίως υγιεινά χωρίς νερό! Αν φτάσετε να διψάτε για να πιείτε νερό, είναι πολύ αργά! Είναι αποτελεσματικότερο, να έχετε δίπλα σας ένα δίλιτρο μπουκάλι νερό και να έχετε στόχο να το πιείτε, μέχρι να φύγετε από το γραφείο σας.

3η Συμβουλή:
Όταν αυξάνεται το στρες,  ο οργανισμός με μια αυτόματη διεργασία, μειώνει την αναπνοή και αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, την αδρεναλίνη και άλλες βιοχημικές ουσίες, για να έχει τη δύναμη να ανταπεξέλθει στην έκτακτη αυτή ανάγκη. Τότε ακριβώς είναι που πρέπει να αντιστρέψετε αυτό το σύμπτωμα, γιατί αν δεν υπάρχει επαρκές οξυγόνο στο σώμα και στον εγκέφαλο, η επαγγελματική απόδοση μειώνεται κατακόρυφα. Οι βαθιές και συνειδητοποιημένες αναπνοές κατεβάζουν σύντομα τα επίπεδα του στρες. Όποτε αντιλαμβάνεστε ότι αναπνέετε με ρηχές και κοφτές αναπνοές, να ξέρετε ότι ήδη έχετε αυξημένα επίπεδα στρες.

4η Συμβουλή:
Συχνά κυριαρχεί η άποψη ότι η εγκεφαλική – νοητική λειτουργία δεν κουράζει το σώμα. Αυτό είναι σημαντικό λάθος! Η συνεχόμενη σκέψη και κυρίως οι επαναλαμβανόμενες ή πολλαπλές διεργασίες με ποικίλα επαγγελματικά και προσωπικά θέματα, απορροφούν το 50% της ενέργειας του σώματος μέσω του εγκεφάλου και των νευρωνικών του συνδέσεων! Γι αυτό κάνουμε λάθος όταν συχνά αναρωτιόμαστε: «μα γιατί είμαι κουρασμένος; Δεν έσκαβα κι όλας!!». Όταν αισθάνεστε ότι πιέζεστε ή έχετε κουραστεί, να σηκώνεστε από το γραφείο και να κάνετε μία μικρή βόλτα μέσα ή καλύτερα και έξω από τον χώρο εργασίας ή να ανταλλάξετε λίγες κουβέντες με συναδέλφους, ώστε να δώσετε το χρόνο στον εαυτό σας να μειώσει το στρες με μία μικρή αλλαγή δραστηριότητας.

5η Συμβουλή:
Χασμουρηθείτε! Το χασμουρητό είναι ένα πολύτιμο όπλο ενάντια στο στρες! Ενεργοποιεί την αυτοσυγκέντρωση και τη νοητική λειτουργία, ελαττώνει το στρες και χαλαρώνει το σώμα, αυξάνει την ανάκληση μνήμης και ισορροπεί την θερμοκρασία του εγκεφάλου!

Το στρες δεν οφείλεται μόνον στη διαχείριση της επαγγελματικής καθημερινότητας αλλά επιβαρύνεται και από τις αντίξοες συνθήκες που βιώνουμε σήμερα. Ένα από αυτά τα αίτια, μεταξύ πολλών άλλων, είναι και η έλλειψη πίστης στον εαυτό μας, η άγνοια μας για τις αξίες που διαθέτουμε, η συνεχής αυτοκριτική για τις αποφάσεις που πήραμε στο παρελθόν.
Το εργασιακό στρες, το προσωπικό στρες, το αυξημένο στρες και οι εντάσεις μεταξύ ομάδων εργασίας και όλου του προσωπικού των εταιρειών, είναι εφικτό να γίνει διαχειρίσιμο μέσω ατομικών, ομαδικών και εταιρικών workshops και συνεδριών mentoring, που μπορούν να ενδυναμώσουν τους εργαζόμενους αλλά και να βελτιώσουν το εργασιακό κλίμα και την απόδοση σε μία εταιρεία, όπου το στρες πλέον μεταδίδεται σαν ιός!

Για ειδικότερες πληροφορίες μπορείτε ενδεικτικά να δείτε:







Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Σαρανταπεντάρηδες (45+) και οι Εναλλακτικές Επαγγελματικές Ευκαιρίες τους σε Πέντε Απλά Βήματα


Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει και γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες για ανθρώπους που έχουν μεγάλη επαγγελματική εμπειρία, ξεπερνάνε το κρίσιμο όριο ηλικίας (κυρίως λόγω υψηλότερων οικονομικών απαιτήσεων), προέρχονται από υψηλότερες θέσεις και οι επιλογές τους σε θέσεις μισθωτής εργασίας είναι ελάχιστες. Ο στόχος τους πρέπει να είναι να διατηρήσουν την απασχολησιμότητα τους μέχρι να βελτιωθούν και οι συνθήκες. Οι κυριότερες ενέργειες τους πρέπει να είναι οι εξής:

1.      Στόχευση σε διαφοροποιημένες επαγγελματικές επιλογές. Αν είναι δύσκολο να βρείτε οκτάωρη απασχόληση, μπορείτε να μελετήσετε και τις υπόλοιπες περιπτώσεις όπως: μερική απασχόληση, on a project basis εργασία, σύμβαση έργου, εξωτερική υποστήριξη, συνεργασία με συμβούλους επιχειρήσεων, ανάθεση έργου για συγκεκριμένη χρονική περίοδο κλπ.  Αυτές οι μορφές απασχόλησης γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση στο εξωτερικό, δίνουν σημαντικά έσοδα και καλύτερη ποιότητα ζωής καθώς δεν απαιτείται η συνεχής φυσική παρουσία του εργαζόμενου σε ένα γραφείο με εξαντλητικά ωράρια εργασίας

2.      Δημιουργία επαγγελματικού φακέλου. Το βιογραφικό δεν αποτελεί την ιδανική προσέγγιση για τις παραπάνω περιπτώσεις. Το προφίλ σας για να προσεγγίσετε μια εταιρεία πρέπει να είναι διαφοροποιημένο με την δημιουργία κατάλληλου επαγγελματικού φακέλου και να εστιάζετε στο τι μπορείτε να προσφέρετε, ώστε με την παρουσία/ συνεργασία σας να μειωθεί το κόστος λειτουργίας, σε σχέση με μια πρόσληψη

3.      Εντοπισμός εταιρειών για συνεργασία. Η επαγγελματική εμπειρία που έχετε αποκτήσει σε συγκεκριμένους χώρους και θέσεις, αποτελεί και το μεγάλο πλεονέκτημα σας ώστε να εξαργυρωθεί με επιτυχία σε σχετικές ή μικρότερες εταιρείες ενός κλάδου που σπάνια έχουν την δυνατότητα να προσλάβουν ένα στέλεχος με υψηλές αποδοχές, αλλά πολύ ευκολότερα θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί του με εξωτερική υποστήριξη – ανάθεση εργασιών

4.      Προετοιμασία για την συνάντηση με μελλοντικό εργοδότη. Η προσέγγιση διαφοροποιείται σε σχέση με την συνηθισμένη συνέντευξη. Πρέπει να είστε εύστοχος, συγκεκριμένος να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του επιχειρηματία και να πείσετε ότι μπορείτε να εκτελέσετε σημαντικές λειτουργίες που θα οδηγήσουν μια εταιρεία είτε σε αύξηση των κερδών είτε σε μείωση του κόστους λειτουργίας της

5.      Διαφήμιση. Όλες οι δεξιότητες αυτές δεν θα οδηγήσουν σε νέες συνεργασίες, αν προηγουμένως  δεν γίνετε ορατός σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων! Υπάρχουν πάντα έξυπνες και οικονομικές επιλογές με την χρήση της τεχνολογίας, ώστε να προσεγγίσετε το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα! Σε κάθε περίπτωση και άσχετα από τις σημερινές συνθήκες, οι εταιρείες πάντα θα έχουν ανάγκη αξιόλογους επαγγελματίες που μπορούν να κάνουν την διαφορά στα αποτελέσματα και την λειτουργία τους!

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Μικρές συμβουλές για περισσότερες πωλήσεις!

Το επάγγελμα του πωλητή, παραμένει σταθερά, πρώτο σε ζήτηση από όλες σχεδόν τις εταιρείες στην Ελλάδα, που εξακολουθούν να αναζητούν στελέχη ικανά να αναπτύξουν τις αγορές όπου απευθύνονται.

Από την άλλη πλευρά οι περισσότεροι πωλητές, αλλά και επιχειρηματίες, βρίσκονται με πεσμένη ψυχολογία και χαμηλή αποτελεσματικότητα, λόγω των συνθηκών της αγοράς. Λιγότερες παραγγελίες, συνεχείς πιέσεις για εκπτώσεις και προσφορές, χαμηλό αγοραστικό εισόδημα, έντονος ανταγωνισμός…

Πως μπορείτε να διαχειριστείτε καλύτερα την θέση εργασίας που κατέχετε και να αντιστρέψτε την σημερινή κατάσταση? Μερικές συμβουλές από την μεγάλη θητεία μου σε πολυεθνικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό:

  1. Στοχεύστε στο να «ανεβάσετε» το προϊόν σας, στην λίστα επιθυμιών του πελάτη, είτε πρόκειται για πελάτη χονδρικής (B2B), είτε για πελάτη λιανικής (B2C). Οι ανθρώπινες επιθυμίες είναι ανεξάντλητες. Αυτό που μειώνεται, είναι το αγοραστικό εισόδημα. Αν καταφέρετε να αλλάξετε την θέση προτίμησης του προιόντος (υπηρεσίας) σας, κάνοντας το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ και όχι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ, είστε πιο κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας για αγορά!
  2. Μιλήστε στους πελάτες σας για ΟΦΕΛΗ των προϊόντων (υπηρεσιών) σας και όχι για τα ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ τους. Οι περισσότεροι πωλητές αναλώνουν τον (λίγο) διαθέσιμο χρόνο τους στο να παρουσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προιόντων τους και όχι στο να εξηγούν το πώς θα ωφεληθεί ο πελάτης από την χρήση του προϊόντος! Αλλάξτε την οπτική σας και τα επιχειρήματα σας και δείτε τις ανάγκες του πελάτη και όχι πόσο καλό και επιτυχημένο είναι το προϊόν σας!
  3. Οι περισσότεροι πελάτες λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν τις αγορές τους, βασισμένοι σε συναισθηματικά κριτήρια (ακόμη και σήμερα!). Στην συνέχεια προσπαθούν να δικαιολογήσουν με λογικά επιχειρήματα τις αποφάσεις τους! Είναι πιο πιθανό ένας πελάτης να αγοράσει ένα αυτοκίνητο «γιατί έχει ωραίο χρώμα» σε σχέση με «πόσα δευτερόλεπτα κάνει από τα 0 στα 100 χιλιόμετρα»! Όπως λέμε και στην γλώσσα των πωλήσεων: “μην πουλάς την μπριζόλα. Πούλα τον ήχο και την μυρωδιά του ψησίματος»!
  4. Μην δέχεστε αδιαπραγμάτευτα τις απαιτήσεις των πελατών για μεγαλύτερες εκπτώσεις, προσφορές, παροχές κλπ. Η έκπτωση δεν θα αυξήσει τις πωλήσεις σας. Μείνετε σταθεροί στις τιμές των προιόντων (υπηρεσιών) σας. Αν δώσετε την έκπτωση που θα σας ζητηθεί, θα δημιουργήσετε προηγούμενο και την επόμενη φορά, ο πελάτης θα ζητήσει ακόμα μεγαλύτερη! Αν παρόλα αυτά χρειαστεί να δώσετε μια έκπτωση, ζητήστε απαραίτητα «αντισταθμιστικά» οφέλη πχ μεγαλύτερη ποσότητα, πληρωμή σε λιγότερες μέρες κλπ. Μην ξεχνάτε ότι συχνά η χαμηλή τιμή, στην ψυχολογία του πελάτη, ισούται με χαμηλή ποιότητα!
  5. Δώστε μεγάλη βαρύτητα στο after sales. Οι πελάτες που αγόρασαν από εσάς, είναι οι καλύτεροι – και δωρεάν – διαφημιστές σας! Συναναστρέφονται επίσης με κάποιους που τους μοιάζουν και άρα το πιθανότερο, να αποτελούν και το καταναλωτικό κοινό που σας ενδιαφέρει. Η συντήρηση των σχέσεων με παλιούς πελάτες δεν είναι έξοδο, αλλά επένδυση!

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε
να παρακολουθήσετε Πωλήσεις σε Περίοδο Κρίσης

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Δημιουργήστε ένα ενδιαφέρον βιογραφικό για να αυξήσετε τις επιλογές σας

 ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΧΑΤZH ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, αλλά και ο διαρκής φόβος ότι το κράτος δεν θα αντέξει στις απαιτήσεις των ξένων δανειστών εμποδίζουν κάθε υγιή –και ευφυή- επιχειρηματία από το να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις και, φυσικά, σε προσλήψεις. Το μόνο «παρήγορο» σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι το σύνολο των επιχειρήσεων λειτουργούν πλέον με το απαραίτητο προσωπικό, ίσως και λιγότερο από αυτό, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι μόλις το κλίμα το επιτρέψει, θα μπορέσουν να γίνουν και οι σχετικές προσλήψεις, που τώρα είναι ελάχιστες.

Όσο για το (μικτό) ενδιαφέρον των επιχειρήσεων στρέφεται, κυρίως, γύρω από θέσεις Πωλήσεων και Χρηματοοικονομικής Υποστήριξης (Λογιστήριο, Οικονομικό Τμήμα κλπ). Στον αντίποδα, περιορισμένο είναι το ενδιαφέρον σε θέσεις Παραγωγής (Μηχανολόγοι, Ηλεκτρολόγοι, Χημικοί, Βιολόγοι κλπ) και Μάρκετινγκ, καθώς η διαφήμιση σήμερα, κρίνεται από πολλούς, ως πολυτέλεια.

Τι μπορούν λοιπόν να κάνουν σήμερα όσοι αναζητούν εργασία; Πρώτα από όλα να δημιουργήσουν έναν ανταγωνιστικό φάκελο υποψηφιότητας που να περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον βιογραφικό σημείωμα και μια ελκυστική συνοδευτική επιστολή.

Το βιογραφικό δεν βρίσκει δουλειές αλλά «κλείνει» συνεντεύξεις. Ρωτήστε τη γνώμη ενός ειδικού σχετικά με την ποιότητα του βιογραφικού σας και μην κάνετε άσκοπες αποστολές, γιατί πλέον οι εργοδότες έχουν το περιθώριο πολλών επιλογών υποψηφίων. Προετοιμαστείτε κατάλληλα για τη διαδικασία της συνέντευξης και μην αφήνετε την εξέλιξή της στην τύχη. Πρέπει να μπορείτε να επιχειρηματολογήσετε με επιτυχία στο τι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία που σας έχει προσκαλέσει και όχι στο τι θέλετε εσείς από την εταιρεία. Χαρτογραφήστε σωστά την αγορά, ανακαλύπτοντας όλες τις εταιρείες (και όχι μόνον τις γνωστές), στη γεωγραφική περιοχή που σας ενδιαφέρει.

Στο εξωτερικό, οι θέσεις εργασίας δεν είναι περισσότερες, απλώς η κατάσταση δεν προβάλλετε τόσο έντονα και καθημερινά όσο στη χώρα μας.

Φροντίστε να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας εκτός αγοράς εργασίας, με μελέτη, διάβασμα και συνεχή ανανέωση των γνώσεων σας. Μια εταιρεία θα σε επιλέξει για όσα γνωρίζετε σήμερα και όχι για όσα ξέρατε στο παρελθόν ή σκοπεύετε να μάθετε στο μέλλον. Ο ανταγωνισμός δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εφησυχασμό γι’ αυτό κινηθείτε άμεσα και μεθοδικά. Αν κάνετε κινήσεις που σας διαφοροποιούν από την μάζα των υποψηφίων, θα αυξηθούν και οι επιλογές σας.

Κλεισμένοι στο σπίτι και κατηγορώντας τους άλλους για την θέση που βρίσκεστε, μπορεί να κερδίσετε την συμπάθεια τους αλλά όχι μια θέση που σας ενδιαφέρει.

 
        

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τρόποι Αναζήτησης Εργασίας σε Περίοδο Κρίσης



Ποια επαγγέλματα αναδεικνύει η κρίση;

Αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο χώρο των πωλήσεων και εξαγωγών και του τουρισμού. Σε μεγάλη ύφεση αντίθετα, είναι οι θέσεις που σχετίζονται με τη διαφήμιση, το μάρκετινγκ, την προβολή, καθώς από πολλές επιχειρήσεις θεωρείται σήμερα ως περιττό έξοδο και στην προσπάθεια τους να μειώσουν τα λειτουργικά τους κόστη αποφεύγουν τις μεγάλες προωθητικές και διαφημιστικές ενέργειες.

Οι εργοδότες τι πραγματικά ψάχνουν σε έναν υποψήφιο;

Στη ελληνική αγορά εργασίας πολλές θέσεις είναι «ανθρωποκεντρικές». Δηλαδή, ένας εργοδότης διαβάζει ένα βιογραφικό και του κεντρίζει το ενδιαφέρον για πιθανή συνεργασία (πλήρη, μερική απασχόληση ή εξωτερική συνεργασία) λόγω σύνθετων ή συμπληρωματικών ικανοτήτων. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες χρειάζονται εργαζόμενους που να έχουν πολλά προσόντα, γνώσεις και εμπειρίες για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό (multitasking) ώστε να πετύχουν και τις σχετικές οικονομίες κλίμακας.

Ποια είναι τα επαγγελματικά εργαλεία που πρέπει να αξιοποιήσει ένας υποψήφιος;

Ο ανταγωνισμός παραμένει ιδιαίτερα υψηλός και για ελκυστικές θέσεις εργασίας μια εταιρεία λαμβάνει περίπου 600-1000 βιογραφικά! Αυτό σημαίνει ότι αντίθετα σε σχέση με το παρελθόν, είναι απαραίτητο κανείς να κινηθεί επαγγελματικά σε όλα τα στάδια της διαδικασίας (επαγγελματικό βιογραφικό, συνοδευτική επιστολή, αναζήτηση εταιρειών, πρόκληση ενδιαφέροντος, προετοιμασία για συνέντευξη, διαπραγματεύσεις αποδοχών κλπ). Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και όποιος εξακολουθεί να κινείται στην αναζήτηση εργασίας με εργαλεία και μεθόδους του παρελθόντος, θα χάσει πολύτιμο χρόνο και αξιόλογες θέσεις

Ποια προσόντα θεωρούνται σήμερα απαραίτητα;

Η πλειοψηφία σήμερα των υποψηφίων διαθέτει ένα πτυχίο, καλή γνώση Αγγλικών (επίπεδο lower) και καλή γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών (βασικές δεξιότητες). Αυτά τα προσόντα δεν είναι αρκετά για να διαφοροποιήσουν έναν υποψήφιο από τους ανταγωνιστές του. Απαιτείται πλέον η άριστη γνώση Αγγλικών (επίπεδο proficiency), η επιπλέον γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας με άνεση χρήσης επαγγελματικής ορολογίας (με μεγάλη ζήτηση πλέον στα Ρωσικά) και η άριστη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών, με δυνατότητα αξιοποίησης των new social media (όχι η απλή προσωπική τους χρήση, αλλά η δυνατότητα που έχει κάποιος να δημιουργήσει ή υποστηρίξει ανάλογα εργαλεία σε μια εταιρεία).

Υπάρχουν άλλες δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης, πέρα από την κλασική μορφή μισθωτής εργασίας;

Στις σημερινές συνθήκες, επιλογή όσων αναζητούν εργασία πρέπει να είναι η ευελιξία, στοχεύοντας και σε εναλλακτικές μορφές απασχόλησης πέρα από την μισθωτή εργασία (που στο εξωτερικό αποτελεί μια συνηθισμένη επιλογή). Τέτοιες επιλογές μπορεί να είναι: η εργασία με σύμβαση έργου (συμφωνία με μια εταιρεία για την ανάληψη ενός έργου που θα ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο πχ η χειμερινή διαφημιστική καμπάνια ενός νέου προϊόντος, η ανάπτυξη και τοποθέτηση σε αγορά του εξωτερικού, ολοκλήρωση ενός τεχνικού έργου ή ενός φορολογικού ελέγχου το καλοκαίρι κλπ).  Η part time εργασία (για 4, 5 ή 6 ώρες, αντί για το κλασσικό οκτάωρο που εξυπηρετεί τόσο την εταιρεία όσο συχνά και τον εργαζόμενο πχ μητέρα με ανήλικα παιδιά). Η on-a-project-basis εργασία (δηλαδή η ανάληψη ενός έργου μέχρι την ολοκλήρωση του, χωρίς να ενδιαφέρει την εταιρεία αν θα γίνει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς η αμοιβή είναι προκαθορισμένη πχ έρευνα αγοράς, εκπαίδευση σε υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα κλπ). Η εργασία με ποσοστά και προμήθειες (κυρίως για στελέχη πωλήσεων, όπου αμείβονται βάση αποτελεσμάτων και όχι με σταθερές αποδοχές). Η μέθοδος του outsourcing (εξωτερικός συνεργάτης που διαχειρίζεται πολλά θέματα της εταιρείας σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπως λογιστικά, φοροτεχνικά, νομικά κλπ). Χρειάζεται επίσης ευελιξία στην επιλογή αντικειμένου εργασίας (ή και αλλαγή αν αυτό κρίνεται απαραίτητο). Για παράδειγμα ένας μηχανικός να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασχοληθεί και με τις (τεχνικές) πωλήσεις ή ένα στέλεχος του marketing να ασχοληθεί και με τη διεθνή ανάπτυξη (εξαγωγές) αλλά και εμπλουτισμός γνώσεων και δεξιοτήτων ως ενίσχυση της προσωπικής υποψηφιότητας. Οι επιλογές αυτές οδηγούν στην διατήρηση της απασχολησιμότητας και της ψυχολογίας όσων βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας για λόγους που δεν συνδέονται με τις επαγγελματικές δεξιότητες τους και αφορά ιδιαίτερα και εργαζόμενους με ηλικία άνω των 45 ετών, που συχνά κρίνεται (δυστυχώς) απαγορευτική.